Kunststof kozijnen vragen weinig onderhoud

Kunststof kozijnen zijn goed bestand tegen weersinvloeden en vragen weinig onderhoud. Het is voldoende om de kozijnen 1 keer per jaar in de was te zetten en verder bij het ramenwassen de kozijnen af te nemen met een natte doek/spons of zeem.

 

Ook kunt u een sopje met zeep of allesreiniger gebruiken. Let u er wel op dat u een niet-schurend schoonmaakmiddel gebruikt (op waterbasis, niet op basis van ammoniak en chloorhoudende producten zoals bleekwater). Voor hardnekkig vuil dat niet met water en zeep verdwijnt zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Alleen het gebruik van neutrale middelen met een pH-waarde tussen 6 en 8 is toegestaan.

 

Wij raden u aan om de kunststofkozijnen minimaal eenmaal per jaar in de was te zetten. Dit verlengt de levensduur van uw kozijnen en vuil hecht zich minder snel aan de oppervlakken en is makkelijker te verwijderen.

 

Voor het in de was zetten van uw kunststof kozijnen raden wij u aan Star Wax van REWAX te gebruiken en voor het hardnekkige vuil raden wij u Moto-Quick van REWAX aan.

 

DEKA kunststof kozijnen heeft speciale setjes samengesteld met Star Wax en Moto-Quick samen met speciale micro-vezel doekjes. Deze kunt u bij ons bestellen door een mailtje met uw bestelling te sturen.

 

Klik hier als u gelijk wilt bestellen.

 

Enkele speciale aandachtspunten:

 

Hang- en sluitwerk
Hang en sluitwerk en bouwbeslag zijn gebruiksartikelen die onderhoud behoeven. Of ze nu binnen of buiten worden gebruikt, ze zijn onderhevig aan slijtage, het weer en luchtverontreiniging. Dit speelt extra in situaties aan de kust, in de buurt van bossen en in omgevingen waar chemische stoffen aanwezig zijn (industrie, chloorzwembaden etc.). Tenminste eenmaal per jaar dient hang- en sluitwerk op hun werking gecontroleerd en waar nodig gesmeerd te worden.

 

 

Rubbers
Ondanks de goede werking van de beglazingsrubbers wordt in de constructie rekening gehouden met enige watertoetreding in de sponning. De randverbinding van isolatieglas mag niet langdurig worden belast met water. Om te voorkomen dat te veel water en vuil in de sponning kan dringen is periodieke controle van de beglazingsrubbers nodig. Hierbij moet vooral worden gelet op een goed aansluiting van de rubbers in de hoeken.
Waterafvoergaten in de sponning zorgen ervoor dat binnengedrongen water naar buiten wordt afgevoerd en de sponning wordt belucht. Een periodieke controle op de goede werking (niet verstopt zijn) van de afvoergaten is noodzakelijk. Voor controle van zowel de beglazingsrubbers als de afvoergaten kan, afhankelijk van de ligging, een frequentie worden aangehouden van 1 tot 3 jaar.

 

Ventilatieroosters
Ventilatieroosters dienen minimaal eenmaal per jaar inwendig volgens de reinigingsvoorschriften van de fabrikant te worden gereinigd. Voor reiniging van de buitenzijde van het rooster dient dezelfde reinigingsfrequentie te worden aangehouden als van de gehele gevelelementen.

 

Klik hier voor de onderhoudsfolder van Gealan.